Dioda organică de emitere a luminii sau, pe scurt, OLED, este o tehnologie care poate produce unele dintre cele mai bune imagini disponibile în prezent, pe orice fel de display. Este apreciată atât de specialiști în domeniu, cât și de consumatorii casnici. Dar ce face această inovatoare tehnologie să fie atât de specială?
Tehnologia OLED oferă mult mai multe avantaje decât modelele cu display de cristal (LCD). Bineînțeles, ambele tipuri sunt avansate și au propriile lor beneficii și specificații, însă TV-urile cu diode de emitere a luminii sunt mult mai eco-friendly decât orice alt model disponibil pe piață.
1. Despre tehnologia OLED
Acest tip de tehnologie nu este nou, fiind folosit în industria cinematografiei de cel puțin un deceniu. În ultimii ani, însă, a devenit tot mai popular, mai ales în rândul consumatorilor casnici.
1.1. Scurt istoric al tehnologiei OLED
Ecranul cu diodă de emitere a luminii a fost inventat în 1987, de către cercetătorii Eastman Kodak, Ching W. Tang și Steven Slyke, fiind principalii savanți în acest experiment. De atunci, Kodak a oferit licența mai multor companii, care s-au unit sub un scop comun – protejarea mediului prin perfecționarea tehnologiei OLED. Așadar, la începutul anilor 2000, cercetătorii de la Pacific Northwest National Laboratory și Departamentul de Energie au inventat mecanismele necesare pentru a realiza acest tip de ecrane din materiale mai flexibile. În primul rând, a fost utilizat un substrat din sticla flexibilă, după care un strat subțire Barix care protejează ecranul de umezeală. În vara lui 2000, Tang și Slyke au fost onorați de către Societatea Americană de Chimie, pentru munca lor inovatoare cu diode emițătoare de lumină.
1.2. Ce înseamnă tehnologia OLED?
Concret și pe scurt, OLED-urile folosesc la fabricație niște materiale organice semiconductoare. Atunci când asupra lor este aplicat curent electric, acestea emit lumină prin circulația electricității prin unul sau mai multe straturi de semiconductori organici. Straturile sunt extrem de subțiri și sunt plasate între un electroid încărcat pozitiv și unul încărcat negativ. Ce rezultă este apoi așezat pe un material transparent (de obicei o foaie de sticlă), cunoscut drept substrat. Electroizii sub acțiunea curentului emit electroni pozitivi și negativi, dar și găuri. În stratul de mijloc, electroizii se combină și crează astfel un fenomen numit „excitație”, ce reprezintă o stare scurtă cu energie ridicată. Ușor, ușor, stratul revine la starea originală, „neexcitată”, proces în timpul căruia energia călătorește prin pelicula organică, cauzând emiterea de lumină.
În prezent, diodele organice care emit lumină sunt renumite pentru nivelurile lor de negru, raporturile de contrast și eficacitatea HDR, motive pentru care această inovație domină preferințele consumatorilor, fiind regăsită în cele mai populare dispozitive ale momentului – smartphones, tablete, laptop-uri sau TV-uri.
2. Cum funcționează tehnologia OLED la televizoare?
În cazul dispozitivelor de afișare din trecut, era necesar ca ele să genereze o luminozitate minimă de vârf de 1.000 de niți, pentru a atinge standardul HDR. Televizoarele OLED, în schimb, pot produce conținut HDR viu, cu aproape jumătate din ieșire: aproximativ 540 de niți. Această eficiență fără precedent a determinat tehnologia OLED TV să aibă cele mai bune afișaje cu gamă dinamică de pe piață. Dar cum funcționează de fapt aceste aparate?
TV-urile OLED sunt, așadar, sisteme dispuse într-o structură lamelară, similar cu afișajele cu cristale lichide (LCD), care au monopolizat industria televizoarelor cu ani înainte de apariția acestor panouri. Componenta principală a structurii ecranului este foto emițătorul, care este dispus într-o structură similară stratificată, ce cuprinde cerneluri organice depuse secvențial cu proprietăți foto electronice diferite. Acestea sunt intercalate între un anod și un catod, proces ce transformă foto emițătorul într-un circuit autonom. Inovațiile în dispersia nanoparticulelor și ingineria OLED au permis dezvoltatorilor să producă stive sofisticate de pelicule subțiri multistrat compuse din straturi electronice fin adaptate. Deoarece straturile organice ale unui OLED sunt mult mai subțiri decât straturile de cristal anorganice ale unui LED, acestea pot fi construite pe baza multistraturilor. De asemenea, spre deosebire de cele LED și LCD, OLED-urile nu necesită sticlă pentru a absorbi lumină.
3. Tehnologia OLED TV – Avantaje și dezavantaje
Deoarece sunt formate din straturi organice secvențiale, TV-urile de acest tip nu necesită lumină de fundal pentru a genera imagini pe ecran, spre deosebire de display-urile LCD. Așadar, această inovatoare arhitectură are multe beneficii, atât din punct de vedere al sănătății consumatorului, cât și al impactului pozitiv pe care îl poate avea asupra naturii.
Importanța luminii artificiale pentru mediul înconjurător a fost recunoscută de către corporații și instituții academice, care investesc în descoperirea surselor de iluminare eficiente din punct de vedere energetic și ecologic. În acest sens, diodele organice emițătoare de lumină vor schimba stilul de viață uman, oferind o cale promițătoare de a dezvolta dispozitive care să contribuie la economisirea energiei. Printre caracteristicile ce oferă tehnologiei OLED un titlu eco-friendly se numără: tensiunea de conducere scăzută, rezoluția ridicată, unghi larg de vizualizare, gamă largă de culori, contrast ridicat, greutate și dimensiune mai reduse și eficiența energetică.
Mai mult, noua generație de ecrane OLED va revoluționa divertismentul la domiciliu, potrivit producătorilor. Acest tip de tehnologie oferă consumatorilor cel mai subțire ecran TV creat vreodată. Producătorul de electronice și electrocasnice LG a lansat un model a cărui lățime este cât a unei monede de 50 de bani. Potrivit producătorilor, speranța de viață al acestui tip de device este de cel puțin 50.000 de ore, adică 22 de ani. Mai mult, OLED-ul are avantajul că este atât de ușor, încât nu trebuie plasat pe un suport TV prea sofisticat.
Pe de altă parte, la aproape un deceniu de la primele televizoare OLED disponibile comercial, producătorii ar trebui, încă, să abordeze câteva provocări în dezvoltarea produsului, care, în ciuda avantajelor de necontestat, continuă să fie comercializat la un preț foarte ridicat. De asemenea, din cauza costurilor mari, acestea nu sunt produse într-un număr foarte mare, doar o anumită categorie de consumatori având posibilitatea să achiziționeze un astfel de gadget.
Ai aflat tot ce trebuia să știi despre TV-urile OLED? Consumatorii anului 2021 doresc conținut de înaltă definiție, care să le permită să își realizeze munca în cel mai impecabil mod posibil. Ecran extrem de subțire, calitate incontestabilă a imaginii și consum energetic redus – cu atâtea avantaje incomparabile, nu este de mirare că televizoarele de acest gen sunt alegerea tot mai multor fotografi, regizori și cercetători, precum și a consumatorilor pasionați de dispozitive inovatoare. Așadar, dacă și tu ești un fan al tehnologiei de ultimă generație, iar calitatea este cel mai important criteriu pentru tine, OLED este, cu siguranță, răspunsul la nevoile tale!
Foto: Shutterstock.com
4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre tehnologia OLED
- Ce înseamnă, deci, OLED?
Tehnologia OLED folosește o foaie foarte subțire realizată dintr-un material organic. Nefolosind un monocristal scump, este mai ieftină decât tehnologia LED.
- Care este diferența dintre QLED și OLED?
În termeni simpli, principala diferență este că ecranele QLED (Quantum-dot Light Emitting Diode) doar transmit lumină, în timp ce cele OLED (Organic Light Emitting Diode) o emit. În acest sens, QLED-urile se aseamănă mai mult cu LED-urile clasice.
- Ce este mai bun: un televizor QLED sau OLED?
Din gama de televizoare, dispozitivul QLED este o extensie a LCD, care folosește o peliculă de puncte cuantice deasupra. În schimb, OLED-urile nu au lumină de fundal, motiv pentru care pot crea nuanțe perfecte de negru și contrasturi de înaltă calitate.