Pentru sănătatea fiecărei familii, curățenia din locuință este indispensabilă. Acest întreg proces nu trebuie să cadă doar pe umerii unei singure persoane, ci a tuturor membrilor familiei. Cui nu îi place să aibă o casă curată și lipsită de microbi? Pe lângă siguranță, aceasta îți oferă și o senzație de liniște. Chiar dacă ești o persoană care pune foarte mult preț pe o mentenanță periodică, chiar dacă nu îți place procesul în sine, rândurile următoare te vor ajuta în orice situație. Atât curățenia, cât și dezinfectarea, sunt extrem de necesare pentru combaterea microbilor și virușilor, pentru păstrarea sănătății.
1.Etapele esențiale în cazul curățeniei locuinței
Curățenia este un proces care necesită, de cele mai multe ori, câteva ore, însă timpul variază în funcție de spațiul locuinței. Pentru a te încadra într-un timp cât mai scurt, poți începe cu spațiile în care petreci cel mai mult timp, precum bucătăria, sufrageria și dormitorul, iar la sfârșit vei lăsa lucrurile ceva mai simple.
Ca un prim sfat, înainte de a te apuca de treabă, încearcă să ai toate produsele la îndemână, pornind de la soluții dezinfectante pentru casă, până la cârpe și alte aparate de curățenie necesare.
Pe lângă toate aceste lucruri, crearea unui plan de curățenie te va ajuta mai mult decât îți poți imagina. Cu ajutorul său vei avea parte de un proces lin și eficient. Aruncă o privire asupra tuturor lucrurilor din cameră și vezi ce anume necesită atenția ta. Apoi, începe de sus spre jos, în acest fel nu vei întâmpina muncă în plus. Poți acționa ca într-un cerc, pornind dintr-o parte a încăperii, iar odată ce ai terminat, vei trece la următoarea cameră. În acest fel, lucrurile ți se vor părea mult mai ușoare, iar timpul petrecut făcând curățenie o să fie mult mai scurt.
1.1. Curățarea și dezinfectarea pardoselei și a mobilierului
Pentru curățarea mobilierului trebuie să ai în vedere din ce materiale sunt realizate produsele. În cazul în care corpurile sunt formate din lemn, află că el este unul dintre cele mai pretențioase materiale, dar rezistă și cel mai bine în timp. Poți începe prin a șterge întreaga suprafață cu o lavetă moale și uscată, care nu zgârie. În cazul în care ai observat pete, apelează cu încredere la o soluție formată din apă și săpun, alături de o lavetă udă, stoarsă cât mai bine.
Dacă există pete încăpățânate, care nu vor să dispară, oțetul alb îți va deveni cel mai bun prieten. Într-un castron cu apă călduță, diluează câteva picături de oțet alb, iar cu ajutorul unei lavete șterge iar întreaga suprafață. Vei observa cum petele au dispărut ca prin minune. Pentru a te bucura cât mai mult de mobilier este nevoie de un proces de întreținere care se poate realiza chiar la tine acasă. Având în vedere că lemnul este un material destul de pretențios, care suferă diferite schimbări pe parcursul timpului, este important ca în încăpere să fie menținută o temperatură constantă între 15 și 25 de grade Celsius. Pe lângă acest lucru, un spray special te poate ajuta să păstrezi luciul și aspectul inițial al materialului.
Probabil și tu ai observat, în momentul în care pășești într-o încăpere, primul lucru pe care îl faci este să te uiți în jos. Nu îți dorești să vezi urme de grăsime sau praf peste tot. Pardoseala este locul în care se găsesc cei mai mulți microbi, mai ales dacă ai obiceiul de a întra încălțat în casă. Nu te speria de acest lucru, vei avea nevoie de puțin mai multă atenție și lucrurile se vor schimba. Începe prin a mătura sau a aspira întreaga încăpere, iar în acest fel vei îndepărta murdăria.
Odată ce ai trecut de acest pas, folosește o soluție corespunzătoare alături de o cârpă sau un mop. Pentru a evita zgârieturile este indicat să optezi pentru un material fin, din microfibră, fiind mult mai blând cu suprafețele. În cazul în care nu ești adeptul produselor de curățenie din comerț, poți prepara tu singur o soluție, la tine acasă. Vei avea nevoie de bicarbonat de sodiu și puțin suc de lămâie, pe care le vei amesteca cu o cantitate de apă suficientă. În acest fel, îți vei curăța încăperea, dar o vei și dezinfecta în același timp.
1.2. Curățarea geamurilor și a perdelelor
Având în vedere că geamurile sunt expuse tuturor condițiilor meteo, ele se murdăresc mult mai ușor, iar din acest motiv trebuie să le acorzi o atenție sporită. Chiar dacă nu este o sarcină mult prea plăcută, te vei bucura la sfârșit când vei vedea ce strălucitoare sunt ferestrele din locuința ta. Dacă ai încercat soluții din comerț și nu te-au ajutat să ai parte de rezultatul mult dorit, află că există și alte variante!
Îți poți prepara chiar tu cele mai bune soluții din produse pe care sigur le ai prin casă. De exemplu, oțetul te poate ajuta în cazul acestei probleme. În cazul în care mirosul te sperie, nu uita de produsele pe care le foloseai și care de multe ori îți provocau reacții alergice. Pentru a obține rezultatul mult așteptat, amestecă două părți de oțet, în 4 părți de apă călduță. Dacă, totuși, simți că mirosul este mult prea înțepător, adaugă puțină zeamă de lămâie.
Cu ajutorul unei lavete sau chiar a unor bucăți de ziar, șterge cât mai bine geamul. Rezultatul o să fie unul neașteptat, iar tu, cu siguranță, nu vei mai renunța la truc! Pe lângă acest lucru, evită să speli geamurile în zilele mult prea însorite deoarce soarele va usca destul de urât sticla, iar urmele vor apărea imediat.
Dacă îți dorești rezultate impecabile și de durată, indiferent de vremea de afară, folosește ustensile profesionale, folosește produse de cea mai înaltă calitate. Un exemplu foarte bun este curățitorul de geamuri Karcher care ajută enorm la eficientizarea procesului de curățenie. El poate să fie folosit nu doar pentru sticlă, ci și pentru alte suprafețe precum faianță, oglinzi, cabine de duș.
Odată ce ai trecut de acest pas cu brio, perdelele trebuie curățate și ele. În cazul în care materialul îți permite, le poți băga fără grijă la mașina de spălat, iar la sfârșit te vei bucura de un rezultat perfect. Chiar dacă nu ai aflat până acum, dezinfectarea mașinii de spălat după un astfel de proces este esențială. Folosește tot oțet, alături de bicarbonat și apă. Amestecul te va salva și de data aceasta. Pregătește mașina pentru spălat, setează cea mai înaltă temperatură și adaugă compoziția în locul detergentului. La sfârșit, curăță cuva cu ajutorul unui burete.
1.3. Curățarea ușilor și a covorașelor de la intrare
Curățarea ușilor presupune, în primul rând, îndepărtarea microbilor și a murdăriei, mai ales dacă vorbim de o ușă exterioară. Pentru a dezinfecta vei avea nevoie de substanțe chimice, deoarece doar ele pot ajuta la distrugerea virușilor. Se recomandă produse pe bază de clor, etanol sau înălbitor de 75%. În cazul ușilor din lemn este necesar să ai mai multă grijă, mai ales când folosești soluții din comerț. Pentru curățare poți să folosești un amestec format din detergent de vase și apă, alături de o lavetă umedă, stoarsă cât mai bine. În cazul în care îți dorești să scoți în evidență culoarea naturală a acesteia, poți adăuga câteva picături de ulei de măsline. Nu uita de clanță – și ea trebuie dezinfectată cât mai bine, având în vedere că acela este locul pe care pui mâna atât când ieși din locuință, dar și când te întorci.
Când vine vorba de covorașele de la intrare, este bine ca la început să fie aspirate temeinic pe ambele părți, de preferat cu un aspirator cu aburi, iar apoi spălate și dezinfectate cât mai bine. În acest fel, bacteriile și microbii vor dispărea.
1.4. Curățarea și dezinfectarea grupurilor sanitare
Baia este considerată fiind una dintre cele mai aglomerate încăperi din locuință. Din acest motiv, ea trebuie curățată și dezinfectată cât mai bine. Încearcă să îți pregătești toate produsele de care vei avea nevoie, atât pentru pete, cât și pentru mirosurile nedorite.
Începe prin a curăța temeinic vasul de wc cu ajutorul unor produse de igienizare. Chiar și clorul te poate ajuta în această situație, deoarece curăță în profunzime și te ajută la îndepărtarea urmelor de calcar.
Nu uita și de restul obiectelor sanitare! În cazul lor nu este indicat să folosești produse la fel de puternice, ci unele mult mai blânde, pentru a îndepărta toate urmele nedorite. Odată ce ai trecut de acestaces pas, aspiră cât mai bine întreaga pardoseală, ca mai apoi să o cureți cu ajutorului unui mop și a unui produs destinat acestui proces.
Nu uita ca la final să dezinfectezi cât mai bine toată baia. Fiecare suprafață are un grad crescut de contaminare. La final te vei bucura de o încăpere strălucitoare și lipsită de microbi.
2.Sfaturi utile pentru curățenia locuinței
Pe lângă toate cele prezentate, este important să afli și câteva sfaturi pentru a menține curățenia cât mai mult timp în casa ta.
În primul rând, bucătăria trebuie curățată după fiecare sesiune de gătit. De cele mai multe ori, aragazul se murdărește, faianța rămâne pătată, iar în chiuvetă se strâng multe vase murdare. Nu lăsa toate aceste lucruri în dezordine și acordă câteva minute pentru a pune totul la punct. Este important să îți formezi un ritual din a spăla toate vasele imediat ce ai mâncat, iar în acest fel nu se vor strânge prea multe.
Pe lângă acest lucru, încearcă să speli hainele murdare cât mai des. Chiar dacă în coșul de rufe este destul spațiu, nu este bine să amâni procesul. Le poți sorta zilnic sau o dată la două zile pentru a economisi timp. Dimineața, înainte de a desfășura orice altă activitate, pornește mașina și bagă rufele la spălat. Vei observa cum acest proces îți va schimba radical viața, în bine.
Chiar și patul trebuie aranjat zi de zi, în fiecare dimineață, imediat ce te-ai trezit. Deși este curat în încăpere, un pat dezordonat va schimba mult imaginea. O cameră bine pusă la punct te va ajuta să fii mult mai productiv. Chiar și biroul sau alte suprafețe de lucru trebuie curățate, iar acest lucru îl poți face seara.
Îți place să te trezești dimineața într-o cameră dezordonată? Dacă nu, poți acorda 5 minute pe seară pentru acest pas. Așează toate dosarele, pune hainele murdare în coșul de rufe, nu le mai lăsa înșirate peste tot prin cameră și aerisește încăperea preț de câteva minute, pentru a te bucura de un somn liniștit și odihnitor.
În cazul în care ai covoare în locuință, ele nu trebuie neglijate! Având în vedere că strâng destul de mult praf, indicat este să fie aspirate o dată la trei zile. Un astfel de covor, plin de scame, va da impresia de dezordine oricărei persoane care va intra la tine în locuință.
Încearcă să aloci câteva minute mentenanței, iar în cazul în care consideri că mătura nu te ajută, poți încerca un aspirator de mână. În acest fel, timpul se va diminua, iar în 10 minute vei schimba radical întreaga locuință. Dacă îți vei forma un program zilnic, cu nici mai mult, nici mai puțin de 30 de minute de curățenie, te vei putea bucura de o casă organizată și plină de voie bună.
În concluzie, atât curățenia, cât și dezinfectarea, sunt esențiale pentru o stare de sănătate bună și o productivitate crescută. Ține cont de cele prezentate mai sus și nu vei regreta, mai ales pentru că vei reuși să economisești timp și energie!
sursă foto: shutterstock.com