Curățare și îngrijire

Cel mai bun detergent pentru rufe, vase și mașină – Află care sunt cele mai eficiente produse pe care le poți folosi pentru curățarea casei și a bunurilor tale!

Curățenia este foarte importantă pentru bunăstarea oricărei locuințe, mai ales pentru cea a unei familii. Indiferent dacă ai sau nu copii care stau cu tine în casă, trebuie să ai grijă la soluțiile pe care le folosești, deoarece unele substanțe au nevoie de o aplicare specială, datorită gradului lor de toxicitate. Acest criteriu este valabil, deseori, în cazul produselor de curățenie pentru bucătărie și baie, însă nu trebuie neglijate nici cele pentru haine. Din cauza unor concentrații prea mari de compuși chimici, pot provoca alergii oamenilor sau animalelor de companie, iar articolele vestimentare se pot deteriora mai repede. 

În acest articol, vei regăsi o listă a celor mai buni detergenți, în funcție de categoria din care fac parte, dar și în funcție de avantajele și dezavantajele pe care le au.

1. Cel mai bun detergent în funcție de utilizare

În comerț, gama produselor folosite pentru curățenie este vastă, pe lista adăugându-se și câteva substanțe “home-made”. Așadar, nu se poate pune problema că nu ai de unde să alegi, ci apare întrebarea – “Care este cel mai bun produs?”. Dilema rămâne inclusiv atunci când este vorba de îngrijirea corespunzătoare a hainelor. Descoperă, în continuarea articolului, o listă a celor mai buni detergenți, în funcție de câteva criterii de clasare a acestora.

1.1. Cel mai bun detergent pentru rufe (lichid / pudră / capsulă)

Toată lumea a văzut numeroasele reclame la detergențîi de rufe, care se regăsesc sub diverse forme. Cu toate acestea, ce specificații, ce avantaje și dezavantaje are fiecare? 

  • Detergent de rufe lichid (la sticlă)
  • Avantaje detergent de rufe lichid
        • Se dizolvă ușor, rapid, nu rămâne o cantitate nedizolvată, inclusiv când se spală cu apă rece
        • Este ideal și pentru hainele colorate, ajutând la păstrarea culorilor vii
        • Nu rămân urme de detergent pe haine, fiind folosită toată cantitatea pusă în cuva
  • Dezavantaje detergent de rufe lichid

      • Detergentul lichid nu poate îndepărta petele adânc intrate în țesătura hainelor
      • De cele mai multe ori, nu este utilizat și programul de prespalare când este folosit acest tip de detergent
  • Detergent de rufe pudră (praf/pulbere/granule)
  • Avantaje detergent de rufe pudră
        • Hainele sunt foarte bine curățate, în mod special cele albe
        • Prețul este redus, în comparație cu alte tipuri de detergenți pentru rufe
        • Rezultatele se mențin pe o perioadă mai lungă, spre deosebire de cele ale altor produse
  • Dezavantaje detergent de rufe pudră
      • Este consumată o cantitate mai mare din produs, iar depozitarea presupune ocuparea unui spațiu mai mare, spre deosebire de alte recipiente ale detergenților
      • Pot fi dezvoltate alergii pe piele
      • Dacă nu este bine setată temperatura mașinii de spălat, pudra nu se dizolvă bine și rămân resturi de produs în mașină
      • Pot rămâne bucăți de pulbere în/pe haine, dacă nu este făcută bine clătirea

  • Detergent de rufe sub formă de capsulă
  • Avantaje detergent de rufe sub formă de capsulă
        • Este nevoie de o cantitate mult mai mică de produs (în majoritatea cazurilor, o singură capsulă/spălare)
        • Rezultatele sunt eficiente
        • Nu este nevoie de folosirea mai multor produse extra (ex.: balsam)
  • Dezavantaje detergent de rufe sub formă de capsulă
      • Capsulele nu se pot folosi eficient pentru spălatul de mână
      • Dacă nu se fac setările potrivite la mașina de spălat, există posibilitatea să rămână bucăți de capsulă nefolosite/nedizolvate și este necesară o a doua spălare

Știind caracteristicile produselor pentru curățarea hainelor, conform formei sub care se regăsesc, iată unele recomandări și specificații, pe care este bine să le aibă detergentul, în funcție de paleta/grupa cromatică a articolelor vestimentare spălate.

Un pas foarte important, când este vorba de spălarea hainelor la o mașină de spălat de top, este sortarea lor în funcție de culoare. Indiferent de metoda de curățare, de programul și setările făcute, de temperatura apei, este crucial să se ia o măsură de precauție în plus- gruparea hainelor după culoarea/nuanța pe care o au. Este posibil că țesătura să fie vopsită extra și, astfel, chiar dacă se spală în apă rece, culoarea să iasă dintr-o bluză colorată/neagră și să păteze alte produse.

Deși “cel mai bun detergent” pentru rufe depinde și de alți factori, printre care preferințele utilizatorului, există câteva produse comune printre topurile cumpărătorilor.

1.1.1. Detergent bun pentru rufe albe 

Când este vorba de haine albe sau deschise la culoare, preocuparea principală este aceea de a îndepărta orice urmă de murdărie. Pentru că este foarte greu să fie luată fiecare haină la spălatul manual, pentru a fi frecate părțile murdare, cu pete intrate în țesătură, se recomandă utilizarea unor detergenți pudră. Astfel, se poate umezi bucata foarte murdară, se aplică o cantitate de produs cât să acopere pata și, ulterior, se pune în mașină de spălat haine. În funcție de material, se setează temperatura și programul folosit; este indicat ca, pentru hainele albe, deschise la culoare, să fie folosită o temperatura cât mai rece (~30 de grade Celsius). 

1.1.2. Detergent bun pentru rufe negre 

Cele mai mari griji, când vine vorba de hainele negre, sunt ca hainele să nu își piardă nuanța puternică (să nu iasă vopseaua), să nu se albească, să nu se subțieze materialul, să nu rămână pete albe de la detergent. Există unii detergenți recomandați pentru a respecta toate aceste criterii, dar care ajută și altfel – țesătura este moale și are un parfum plăcut, rezistă la mai multe purtări, făcând față inclusiv când se folosește o mașină de spălat haine, cu uscător inclus.

1.1.3. Detergent bun pentru rufe colorate

Hainele colorate sunt sursa multor probleme, pentru unele persoane, când vine vorba de spălarea și îngrijirea lor corespunzătoare. Nuanța pregnantă, vibrantă se duce, în majoritatea cazurilor, după doar câteva curățări, motiv pentru care articolul vestimentar nu va mai fi purtat. Există multe brand-uri care și-au dezvoltat formulele, astfel încât să ajute la prevenirea unor astfel de situații. Odată ce țesătura este protejată corespunzător, nu doar că “decolorarea” va fi un termen necunoscut, ci și calitatea hainelor se va îmbunătăți, ele fiind mai moi, mai comode, indiferent că se face spălarea la o mașină de spălat semiautomată sau complet automată.

1.2. Cel mai bun detergent pentru vase

Foarte multe persoane se concentrează pe eficiența pe care o are un detergent de vase, uitând cât de important este gradul său de protecție asupra pielii. Există două categorii principale de soluții de acest fel, cele pentru curățarea manuală a vaselor și cele utilizate la mașina de spălat vase.

 1.2.1. Detergent de vase bun pentru mașina de spălat (automată)

Când vine vorba de mașina de spălat, orice persoană trebuie să aibă în vedere calitatea soluțiilor pe care le folosește, pentru că ea s-ar putea strica ușor, dacă nu este îngrijită corespunzător. Așadar, nu doar că este nevoie ca detergentul de vase să fie eficient, ci el trebuie să conțină compuși speciali, care să protejeze electrocasnicele din dotare. Unii furnizori oferă produse de calitate superioară, fie sub formă de capsule ori tablete, fie sub formă lichidă, astfel încât toată lumea să poată alege ceea ce consideră, după propriile considerente, că îi este mai util.

1.2.2. Detergent de vase bun pentru spălatul manual

Un bun detergent de vase conține inclusiv compuși care au rolul de a proteja pielea. Pe lângă eficiența de a curăța vasele murdare, pline de grăsime, este nevoie ca el să hidrateze mâinile, ori, cel puțin, să nu le usuce, ori să nu conțină compuși alergeni. O caracteristică aparte, pentru unele persoane, este cea a capacității de îndepărtare a mirosului neplăcut și înlocuirea sa cu un parfum plăcut, care să nu deranjeze în timpului mesei.

1.3. Cel mai bun detergent pentru locuință

Deși scopul principal al oricărui detergent este de a elimina murdăria, sunt câțiva factori care nu pot fi neglijați, mai ales când este vorba de sănătatea celor care stau în locuință. Așadar, produsul nu trebuie să fie nociv, nici pentru piele, nici pentru sistemul respirator (vaporii inspirați cât este lăsat să acționeze). 

Cu toate că sunt unele pete încăpățânate, din diverse surse, compușii chimici folosiți pentru eliminarea lor trebuie să fie inofensivi pentru oameni și animale. În cazul în care un produs este prea puternic, din cauza mirosului și a vaporilor emanați, trebuie respectate indicațiile date de producător, mai ales când e vorba de curățarea substanței (clătirea sa) și aerisirea încăperilor, dar și de protejarea pielii (utilizarea mănușilor).

1.3.1. Detergent bun pentru faianță / corpuri sanitare

Este recomandat ca, pentru soluțiile foarte puternice, să se folosească mănuși, astfel încât substanțele chimice să nu afecteze pielea. Ulterior, după ce a fost făcută curățenia, trebuie să se aerisească abundent, ca aerul să fie împrospătat și să nu rămână în încăpere particule dăunătoare pentru sistemul respirator, mai ales dacă în casă sunt copii sau animale de companie. Deși există și modalități alternative de curățare a suprafețelor, precum combinațiile de bicarbonat și lămâie, ori oțet, ele nu au rezultate la fel de bune și nici de durată.

Indiferent că este vorba de curățarea unor suprafețe mari de gresie sau faianță, ori de corpuri sanitare (cadă, chiuvetă, vas de wc) și electrocasnice (aragaz, plită, frigider, cuptor, cuptor cu microunde,  hotă), este imperios să se utilizeze bureți, lavete și mănuși, adică un echipament corespunzător. În acest fel, pielea va fi protejată și va scădea considerabil riscul ca ea să fie iritată sau rănită.

1.3.2. Detergent bun pentru linoleum / parchet / gresie / covoare

Suprafețele pe care călcăm zi de zi, cu picioarele goale, șosete ori papuci, nu trebuie să fie neglijate, când vine vorba de o curățenie riguroasă. Indiferent că e vorba de linoleum,  gresie, parchet, mochetă ori covor, există soluții speciale, care ajută la eliminarea petelor și la dezinfectare. Orice curățenie a acestora începe cu un aspirator simplu sau cu un aspirator cu aburi, pentru a se elimina praful și stratul superficial de mizerie. Ulterior, se vor folosi produse de curățenie speciale, care au compușii chimici necesari dezinfectării pardoselii. Majoritatea au nevoie să fie diluate în apă, procentajul fiind comunicat de către fiecare furnizor/producător în parte. Există posibilitatea ca procesul de curățare să se facă cu mopul, ori cu peria, în funcție de suprafață.

La sfârșit, trebuie doar să se curețe totul printr-o spălare extra, pentru a te asigura că nu rămâne nicio urmă de substanță chimică pe jos și să se aerisească din abundență. De-a lungul procesului de curățare a pardoselii, NU trebuie să se meargă prin casă fără papuci!

1.4. Cel mai bun detergent auto

Orice automobil are nevoie de o îngrijire adecvată, pentru a funcționa corespunzător. Deși majoritatea persoanelor înțeleg prin asta doar partea tehnică, revizia periodică, este imperios să nu se neglijeze nici aspectul mașinii, atât cel exterior, cât și cel interior. Foarte multă lume preferă să meargă la o spălătorie, deoarece întregul proces pare mult mai comod. Cu toate acestea, există și șoferi care iubesc să se implice activ în îngrijirea autovehiculului lor. Pentru ei, există numeroase produse de îngrijire a mașinii, inclusiv detergenți auto de top, unii potriviți doar pentru interiorul mașinii, unii doar pentru exterior, alții pentru ambele zone. 

Un dezavantaj al curățării mașinii acasă este faptul că ai nevoie de mult spațiu pentru a face o spălare adecvată automobilului, plus, trebuie să ai o sursă de apă nelimitată. Este ideală pentru persoanele care locuiesc la casă și au curte, care au spațiu și furtun de udat grădina.

 

2. Produse extra pentru îngrijirea hainelor

Pentru ca hainele să fie îngrijite corespunzător, este nevoie de mai mult decât de spălarea lor periodică. Există câteva produse suplimentare care se folosesc, în afară de detergent. Alegerea lor se face, de asemenea, pe baza unor criterii practice, dar și conform preferințelor personale.

2.1. Cel mai bun balsam de rufe

Balsamul are mai multe roluri, principalele fiind de a proteja firul articolului vestimentar, țesătura, de a face textura mai moale, mai fină la atingere și de a oferi hainelor un parfum plăcut, rezistent în timp. Așadar, în funcție de aceste criterii, se poate alege cel mai bun balsam, fără a se neglija compoziția sa chimică. Nu există produse dăunătoare, dar, dacă știi că ești alergic la diverse substanțe, ori cineva din familia ta are astfel de probleme, este bine să citești lista de “ingrediente”.

2.2. Cel mai bun înălbitor pentru rufe

Deși nu mai este atât de des folosit, înălbitorul este eficient și ajută la o curățare în profunzime a hainelor. El este, deseori, folosit pentru articolele vestimentare albe, deoarece are capacitatea de a reda albului “strălucirea”, înlăturând murdăria, chiar dacă este adânc intrată în țesătură. Pentru unele persoane, înălbitorul are un miros prea puternic, el având o concentrație chimică mai pregnantă olfactiv decât alte produse de curățare. Din această cauză, este bine să fie folosită doar cantitatea recomandată de către furnizor, alături de un balsam cu un parfum mai puternic.

Fie că locuiești singur sau cu familia, fie că ai copii ori animale de companie, este necesar să te informezi și să citești indicațiile produselor pe care le folosești, pentru a realiza mentenanța periodică. Curățenia este foarte importantă, însă ea trebuie făcută cu soluții speciale, care să nu afecteze starea de sănătate a celor care locuiesc în casă. Fii atent la detalii și nu neglija aspecte precum substanțele folosite în crearea detergenților, chiar dacă pare un aspect banal!

Surse foto:

ShutterStock.com

Pixabay

Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *