Bucatariile au diferite forme si dimensiuni. Ei bine, daca ai o bucatarie mare, mica sau ingusta, nu trebuie sa te ingrijorezi foarte mult. Solutii de amenajare pentru spatiul bucatariei sunt numeroase si, de aceea, este foarte important sa stii cum sa ti-o amenajezi. In orice caz, o bucatarie se poate amenaja foarte usor cu o gama variata de electrocasnice de bucatarie. Mai mult decat atat, bucataria nu mai este doar un loc de gatit, acum este un loc unde poti citi o carte alaturi de o ceasca de cafea aromata.
De aceea, este foarte important sa stii cum sa-ti amenajezi bucataria, si pentru a veni in ajutorul tau, in randurile urmatoare, vei regasi idei si sfaturi pe care le poti pune in practica foarte usor.
Citeste mai departe si afla secretele noastre cu privire la amenajarea corecta a bucatariei si la electrocasnicele potrivite pentru aceasta.
Amenajarea bucatariei – Etape principale pentru o bucatarie de invidiat
Pentru amenajarea bucatariei ai nevoie de un plan bine stabilit pentru a evita posibilele neplaceri. Fie ca vrei sa-ti amenajezi bucataria sau sa o reamenajezi, trebuie sa iei in considerare elementele urmatoare: mobilierul – cat mai practic si cat mai potrivit, aparatele electrocasnice mari sau electrocasnice mici, aparatele de iluminat, tipul gresiei si cel al faiantei, selectionarea blatului de lucru, a diverselor decoratiuni sau a unei culori potrivite.
Este foarte important sa stii cum sa-ti amenajezi bucataria si locul pe care aceasta ti-l pune la dispozitie. Este indicat sa incerci cat mai mult sa castigi din spatiu cu ajutorul cutiilor de depozitare. Acestea sunt foarte practice si de ajutor pentru orice tip de bucatarie, fie ca este o bucatarie mica sau o bucatarie mare.
Asadar, in randurile urmatoare, descopera etapele principale pentru o bucatarie de invidiat, functionala si cu un design unic, aparte.
Documentarea si planificarea necesara pentru amenajarea bucatariei
Aceasta etapa presupune un cumul de activitati pe care trebuie sa le urmezi pentru a avea o bucatarie cu stil. Acestea sunt:
Autorizatii pentru amenajarea bucatariei pentru cazuri exceptionale
Autorizatiile pentru amenajarea bucatariei trebuie luate in cazul in care va fi nevoie sa muti cateva tevi de gaz sau apa sau spargerea peretilor. Asadar, amenajarea bucatariei in balcon necesita o prelungire sau o adaptare a conductelor de apa, incalzire, gaze, plus alte prize suplimentare. Avand in vedere ca procedura necesita aceste activitatii, va trebui sa iei autorizatii pentru buna functioanare a tuturor echipamentelor din bucatarie.
Referitor la un living cu bucatarie, bucataria de tipul open space – in cazul in care locuinta nu detine o astfel de bucatarie si vrei sa o modifici, va fi nevoie de daramarea unui perete. Depinde foarte mult de constructia locuintei. Daca bucataria este la bloc, atunci va fi cazul de autorizatie de constructie. In cazul conductelor de gaze, vei avea nevoie de un aviz special.
Stabilirea functionalitatilor din bucatarie
Functionalitatile din bucatarie se refara la urmatoarele alegeri esentiale intr-o bucatarie precum:
- sursa de gaz sau butelie
- prelungirea conductei de apa sau mutarea acesteia
- cuptor clasic sau cuptor electric
- plita electrica sau o plita pe gaz
- hota traditionala sau hota fara evacuare
- masina de spalat vase
Pentru o evidenta cat mai clara, trebuie sa notezi toate electrocasnicele pe care doresti sa le achizitionezi, ca mai apoi sa-ti fie mai usor sa le cumperi.
Determinarea spatiului pentru amenajarea bucatariei
Pentru determinarea cu precizie a spatiului pentru amenajarea bucatariei trebuie sa faci de la bun inceput masuratorile si mai apoi calculele. In baza datelor, vei sti cum sa amenajezi bucataria, ce tip de mobila de bucatarie sa achizitionezi, ce cantitate de gresie sau faianta sa cumperi si altele.
Etapele de amenajare a bucatariei
In functie de disponibilitatea ta sau de bugetul tau, vei avea de ales sa amenajezi bucataria fie intr-o singura etapa sau in doua sau mai multe etape.
In cazul in care vei alege amenajarea doar intr-o singura etapa, vei fi nevoit sa aloci un buget mai mare, insa amenajarea va fi mai rapida.
In cel de-al doilea caz, lucrurile vor decurge mai greu si va fi cazul sa stai foarte mult cu bucataria in santier.
Asadar, trebuie sa alegi ceea ce ti se potriveste mai bine.
Elemente care influnteaza intreg procesul de amenajare a bucatariei
1. Stilul bucatariei
Este foarte important sa te gandesti din timp la stilul bucatariei. Fie ca este o amenajare in stil modern, clasic, vintage, scandinav sau rustic, trebuie sa stii dinainte ce ti se potriveste. De aceea, in articolul de fata venim catre tine cu niste idei foarte interesante pe care le poti aborda foarte usor. In functie de stilul ales, va trebui sa alegi culorile din bucatarie pentru mobila sau electrocasnice.
2. Spatiul din bucatarie si forma acesteia
Spatiul din bucatarie trebuie sa fie cat mai aerist indiferent ca este o bucatarie mica sau o bucatarie mare. Pentru bucatariile mici, poti adopta cutii de depozitare si astfel vei castiga din spatiu pentru diversele lucruri sau electrocasnice.
3. Tipul bucatariei
- Inchisa
- Open space
- Bucatarie pe balcon
- Bucatarie in aer liber
O bucatarie obisnuita, cea de la bloc, este mult mai usor de amenajat, iar daca vrei sa o transformi intr-o bucatarie open space vei avea nevoie de mai mult timp.
Pentru bucatariile pe balcon sau cele de vara, se pierde mult mai mult timp cu aprobarile. Mobila de bucatarie trebuie sa fie una de calitate pentru a fi rezistenta la schimbarile de temperatura.
Pentru bucatariile open space va trebui sa ai o hota puternica, care sa nu permita ca mirosul de mancare si aburul sa patrunda in living sau in toata casa.
4. Lumina naturala
Pentru o bucatarie este foarte important ca ea sa fie luminoasa, deoarece ofera o stare de liniste si un aspect unic. O lumina naturala intodeauna va mari spatiul bucatariei.
5. Pozitionarea chiuvetei, a aragazului si a frigiderului
Pentru planul mobilei va trebui sa tii cont de trei electrocasnice de bucatarie extrem de importante: frigider, plita / aragaz si chiuveta.
Mai mult decat atat, frigiderul, plita, aragazul si chiuveta ar trebui asezate pe laturi diferite ale bucatariei, sa formeze un triunghi. Prin aceasta metoda, designerii garanteaza un centru al bucatariei mai liber, iar tu vei putea avea acces mai usor la ustensile. In acest fel, centrul bucatariei va fi liber, iar tu vei putea accesa cu usurinta fiecare dintre aceste electrocasnice de bucatarie.
Alegerea mobilierului de bucatarie
In vederea alegerii mobilei de bucatarie, va trebui sa tii cont ca aceasta sa aiba multe spatii de depozitare si sa nu fie masiva si grea. In principiu trebuie sa tii cont de design-ul ales.
Hota de bucatarie, pe care o gasesti foarte usor la noi pe site, trebuie sa fie la mai mult de 70 de centimetri fata de plita. Pastrand aceasta distanta, mirosurile neplacute si fumul nu vor mai patrunde in bucatarie sau restul camerelor.
1. Blatul de bucatarie
Din punct de vedere al blatului, poti opta pentru urmatoare tipuri:
Blat din Granit
Blatul din Granit este foarte rezistent si are avantajul ca poate fi gasit in diverse nuante.
Blat din Marmura
Blatul din Marmura, pentru incaperile mai luxoase, ofera un stil luxos, avangardist. In plus, blatul din marmura este mai scump si mai pretentios din punct de vedere al intretinerii.
Blat din Beton
Blatul din Beton detine un finisaj mai mat, modern si o textura asemanatore marmurei. In plus, permite montarea placilor de faianta.
Blat din lemn masiv
Blatul din lemn masiv este potrivit pentru bucatariile in stil rustic. Acesta necesita ingrijire deoarece se umezeste foarte usor. Cu toate acestea, el poate fi tratat prin lacuire.
Blat Laminat
Blatul laminat este usor de ingrijit si rezistent la pete.
Alegerea electrocasnicelor de bucatarie
Plita sau aragaz
O plita pe gaz este mai indicata daca locuiesti la bloc, iar o plita electrica este mai indicata pentru o bucatarie de vara. Cea electrica este mai indicata, deoarece nu va mai trebui sa iei aprobari pentru instalarea gazelor.
Pentru bloc, orienteaza-te catre plitele care nu ocupa mult loc. Sunt si plite mixte gaz/electrice.
Cuptorul
Cuptoarele pe gaz se potrivesc pentru bucatariile la bloc, insa si cuptoarele electrice deoarece detin programe multiple de gatit. Pentru a-ti usura munca poti opta pentru cuptoare cu functia de autocuratare.
Hota
Hota reprezinta o componenta importanta pentru orice tip de bucatarie. De aceea, incearca pe cat posibil sa o alegi pe cea corecta. Este indicat ca o hota sa fie aleasa in functie de dimensiunea plitei sau a aragazului .
Frigiderul sau combina frigorifica
Cu totii stim ca un frigider este indispensabil. Alimentele se pastreaza cel mai bine in frigider sau combina frigorifica, de aceea trebuie sa te gandesti foarte bine la caracteristicele acestuia (Tehnologie NeoFrost, Functie ionizare IonGuard, Filtru Antimiros, etc).
Masina de spalat vase
Masina de spalat vase este esentiala intr-o bucatarie. Asadar, daca vei opta pentru o masina de spalat vase, vei scapa de grija de a le curata tu. Cu o masina de spalat totul este mai rapid si mai eficient.
Alegerea gresiei si a faiantei pentru bucatarie
Atat gresia, cat si faianta trebuie sa aiba note corespunzatoare pentru a da clasa bucatariei. Nu trebuie omisa nici mobila. Si aceasta trebuie sa fie in ton cu alegerea gresiei sau a faiantei. Mozaicul da foarte bine incaperii, asadar poti adopta faianta de mozaic. Ea se potriveste mai mult bucatariilor rustice.
Decoratiunile bucatariei
Cu privire la decoratiunile din bucatarie, orienteaza-te catre culori vii, calde, deschise. Culorile deschise maresc vizual spatiul din bucatarie si ofera eleganta si unicitate.
Si tonurile inchise pot fi adoptate, doar in cazul in care ai o bucatarie mai mare.
Alegerea corpurilor de iluminat
Poti alege corpuri de iluminat care sa ofere luminozitate bucatariei, corpuri de iluminat cu lumina calda. Te poti orienta catre corpurile de iluminat suspendate situate deasupra insulei din bucatarie.
Cum amenjazei bucataria in functie de tip?
Dupa cum bine stim, bucatariile sunt de mai multe feluri. In functie de amplasament sau de modul in care sunt construite, bucatariile pot fi amenjate astfel:
Amenajarea bucatariei Mici
Mobilierul trebuie sa fie ales cu grija pentru bucatariile mici. Un coltar cu spatiu de depozitare este cel mai indicat deoarece acesta tine loc scaunelor.
Mobila trebuie sa aiba culori deschise pentru a da luminozitate spatiului. Pentru a crea senzatia de spatiu mare culorile trebuie sa fie calde si deschise. Aceasta trebuie sa fie functionala, compacta si in culori deschise. O masa rabatabila si electrocasnice incorporabile vor salva din spatiu si mai mult.
Amenajarea bucatariei Open Space
Bucataria open space ofera mai mult spatiu in comparatie cu bucataria mica si are marele avantaj de a se adapta oricarui stil de design. Aceasta bucatarie poate sa contina o mobila de bucatarie moderna din MDF sau alte materiale similare.
La capitolul electrocasnice ai nevoie obligatoriu de o hota de calitate.
Amenajarea bucatariei Lungi si Inguste
Pentru o bucatarie lunga si ingusta, mobila potrivita este cea care nu scoate in evidenta caracteristicele acesteia. Amenajarea in forma de L si o masa extensibila sunt cele mai potrivite variante. O alta optiune, adoptarea a unui bar ingust. La capitolul culori, opteaza pentru culori deschise deoarece acestea nu incarca spatiul.
Amenajarea bucatariei pe Balcon
O bucatarie pe balcon ajuta la eliberarea spatiului pentru alte amenajari. Balconul trebuie sa aiba izolatie si o sursa de incalzire.
Amenajarea bucatariei de Vara
O bucatarie de vara are nevoie de un acoperis pentru a proteja aparatura si mobila. Pentru o asemenea bucatarie este nevoie de mai multe activitati ce tin de retelele de apa, gaze, electrica si canalizare. Gresia, marmura si piatra naturala sunt indicate pentru o astfel de bucatarie. Mobila trebuie sa fie una rezistenta la diferentele de temperatura sau alti factori. Un material rezistent este ratanul sau lemnul.
Stiluri de amenajare, tu ce stil adopti?
Asadar, in randurile urmatoare iti propunem cateva stiluri de amenajare, pe care le poti aborda foarte usor.
Amenajarea bucatariei in stil Modern
Un stil modern, va da bucatariei o nota avangardista si un plus de stralucire.
O mobila pentru bucataria moderna trebuie sa aiba note “high gloss” cu blat din MDF si sticla, vopsit in diferite culori: albastru, galben, verde, turcoaz, rosu, etc.
Culorile dau energie bucatariei si ea poate deveni un loc unde poti sta la o ceasca de cafea preparata la un espressor bun.
Poti sa optezi pentru o mobila de bucatarie care sa ofere un constrast deodesibit cu restul nuantelor din bucatarie. Astfel, daca adopti acest stil, vei avea o bucatarie transformata intr-un loc de relaxare si nu doar de gatit.
Amenajarea bucatariei in stil Clasic
Pentru acest stil trebuie sa stii ca inca mai este adoptat. De-a lungul timpului, mobilierul de bucatarie a fost imbunatatit si, de aceea, a continuat sa fie in topuri.
O bucatarie amenajata in stil clasic ofera liniste, caldura si ospitalitate, atat pentru tine, cat si pentru invitati.
Asadar, poti opta pentru o mobila de bucatarie cu urmatoarele culori: gri, albastru, alb, maro sau taupe. Nuantele pale precum, bej, gri sau alb dau eleganta spatiului din bucatarie. In ceea ce priveste modelul de mobila de bucatarie, te poti orienta catre cele care au fronturi de lemn masiv sau MDF vopsit. In privinta electrocasnicelor de bucatarie modelele pe care le avem pe site se potrivesc de minune.
Amenajarea bucataria in stil Suedez
Stilul Suedez, este reprezentat de texturile de lemn si rafturi deschise. Acest stil ofera bucatariei un stil minimalist si o nota de caldura.
Mobila potrivita pentru acest stil este cea de culoare alba, neagra sau bej.
Nordicii adora foarte mult albul si de aceea majoritatea bucatariilor sunt albe. Daca vei adopta acest stil pentru bucataria ta, afla ca va da lumina, caldura si stralucire intregii incaperi. Desi albul este culoarea predominanta, poti adauga foarte usor si alte culori la faianta, gresie, blatul de lucru, masa si scaunele sau perdeua. De altfel, electrocasnicele si alte elemente decorative dau culoare bucatariei.
Surse imagini: pixabay.com